انواع قیر از لحاظ شیمیائی
قیرهای جامد : قیرهای جامد که علامت اختصاری آنها A.C است و مستقیماً از
تقطیر نفت خام بدست می آید و بر حسب درجه نفوذپذیریشان نامگذاری می شوند و
انواع اینگونه قیرها در ایران به شرح زیر می باشد : قیرهای : 70-60 ،
100-85 ، 150-130 ، 200-180 ، 250 –220 ، 320 –280 قیرهای که با هوادادن به
یکی از قیرهای نرم فوق تهیه می شوند و عبارتند از : قیرهای : 20 –10 ، 30
–20 ، 50 –40 و در بعضی موارد70 - 60 2. قیر جامد اکسید شده که با علامت
اختصاری R که معرف انعطاف پذیری قیر است نمایش داده می شود ، این قیر از
دمیدن هوا در مخلوطی از قیرهای نرم و مواد روغنی سنگین بدست می آید و بر
حسب نقطه نرمی و درجه نفوذپذیری بصورت زیر نامگذاری کرده اند : 25 –85 R ،
15 – 90 R
انواع قیر از لحاظ شیمیائی طبقه بندیهای مختلفی برای
قیر صورت گرفته که دو مورد از مرسوم ترین آنها طبقه بندی بر اساس طبیعی یا
نفتی بودن قیر و مورد مرسوم تر بر اساس نوع منبع تامین کننده قیر یعنی نفت
یا ذغال سنگ یا چوب می باشد .
( Tar ) قیرقطران این نوع قیر به
دلیل تشابه ظاهری و کاربرد مشابه با قیر نفتی گاهی با یک اسم شناخته می
شوند . چون منبع تهیه این نوع قیر با قیر نفتی متفاوت است ، ترکیب یمیائی و
خواص فیزیکی متفاوتی دارد که در نتیجه یک لغت عمومی برای مایعاتی است که
Tar . رفتاری متفاوت در هنگام استفاده و عملکرد در سرویس دارد از سوزاندن
مواد آلی طبیعی مثل چوب یا ذغال سنگ و تقطیر تخریبی آنها در غیاب هوا می
باشد . دو نوع قیر قطرانی با توجه به نوع فرآیند از سوزاندن یا
کربونیزاسیون ذغال سنگ میتوان تهیه کرد : ١. یک فرآیند که حاصل آن قیری با
در صدبالائی از آروماتیک ها ست قیری که در دمای ٦٠٠ درجه سانتی گراد بدست
می آید و دارای در صد پائین تری آروماتیک است که پس از سرد کردن بخارات و
جداسازی برشهای روغنی مواد باقیمانده قیر ذغال سنگ است.